Gallstensbesvär
I måndags fick jag reda på att jag har gallsten. Inget farligt, och inget oväntat enligt mig. Sen jag var kanske 13 har jag haft magproblem. Ett fruktansvärd magont som kom lite då och då. 2008 när jag var 15 så gick jag till läkaren för detta och de skickade vidare mig till ultraljudskliniken. Dom fann ingenting, de såg knappt min gallblåsa. Vi gjorde inget åt saken konstigt nog och jag fortstatte att ha ont lite då och då. Men det blev lite bättre när jag vart 17, jag åt en typ av lågkolhydratskost. Men nu i år, 24 juli, fick jag ett precis likadant anfall. Kallsvettig och föll ihop på golvet, magontet från helvetet. Jag fick ingen hjälp den kvällen av ambulansen eller sjukvården och efter en och en halvtimme så gick det över, men jag kollade upp det dagen efter på vårdcentralen. Samma rutin igen som 2008, klämma och känna på magen och sedan fick jag en remiss till samma ultraljudsklinik. Och somsagt, i måndags var jag där. "Ja dom här stenarna har ju inte växt under en natt, dessa har du med all sannolikhet haft sen 2008" sa han. Blev lättad faktiskt, äntligen så har jag en förklaring på mitt magont. 2008 såg man gallblåsan bara inte, och idag är tekniken mycket bättre och nu kunde man se allt klarare. Massa stenar och grus, härligt! Igår ringde min läkare och jag ska få en tid med en kirurg, och sedan antagligen operera bort gallblåsan.
Och ja, hur får man gallsten? Galla är en vätska som bildas i levern, lagras i gallblåsan och sedan används för att lösa upp och bryta ner fet mat i tarmen. I mina yngre dagar åt jag fett kombinerat med mycket kolhydrater - gallstensanfall. 18-19 började jag äta mer fettsnålt. Äter man fettsnålt behövs mindre galla för att smälta maten och gallan blir därför stående i gallblåsan längre tid. Tillräckligt länge, kanske, för att det ska bildas gallstenar. Och antagligen så har mina gallstenar bara legat där sen 2008 och när jag började äta fettsnålt så vart det uppehåll. Men i somras började jag ju med lchf. Biggest no no tänker många, men det tror inte jag. Äter man fet mat så kommer det bildas mer galla för att lösa upp och bryta ner fettet. Gallgångarna och gallblåsan kommer att spolas igenom regelbundet. Och med de stenar jag har kommer sköljas ut i tarmen. Som det gjorde i somras 24 juli, jag fick ett gallstensanfall, för stenarna ville ju ut för fettet som sköljdes igenom. Och tills jag opererar bort min gallblåsa så kanske jag får ta lite gallstensanfall på vägen, vem vet. Gallstensanfall kan ske ikväll eller om 30år. Jag tänker i alla fall aldrig lämna lchf. Jag kan inte se varför det skulle vara "farligt" att äta riktig och ekologisk mat och utan tillsatser, dvs e-nummer och socker. Vi hör ju bara hur det låter, kroppen är ju gjord för att producera galla för nedbrytning av fett, då är det väl meningen att vi ska äta fett? Kroppen behöver fett! Inte en fettsnål kost som antagligen ger gallstenar?
Har läst på kostdoktorns blogg om detta, och viss text har jag använt i inlägget.
Vad har ni för tankar om detta? Någon som har gallsten, blivit av med det? Kanske kombinerat med lchf? Någon som opererat bort sin gallblåsa och äter lchf? Berätta!